søndag den 29. august 2010

Sex skader ikke ufødte tvillinger

Sex skader ikke ufødte tvillinger
- men kunstigt befrugtede holder sig tilbage

Så er det slået fast – der er ingen sammenhæng mellem hvor seksuel aktiv, man er under en tvillingegraviditet og risikoen for at føde for tidligt. Tvillingegravide, der har sex også sent i forløbet, har hverken øget risiko for abort eller øget risiko for at føde for tidligt.

Men den seksuelle aktivitet aftager hos tvillingegravide, især hos dem, der er blevet kunstigt befrugtet.

Det er et forskerhold fra den gynækologiske og obstetriske afdeling ved det Medicinske Universitet i Wien, der har sat fokus på de tvillingegravide for dels at se, om den seksuelle aktivitet ændrer sig, hvis man venter tvillinger, og for dels at se om en højere frekvens af samleje kan hænge sammen med øget risiko for graviditetskomplikationer.
Forskellige undersøgelser har tidligere vist, at der ikke for singlegravide er sammenhæng mellem seksuel aktivitet og graviditetskomplikationer, og en undersøgelse fra 1989 afviste også sammenhængen for tvillingegravide, men siden den undersøgelse er der sket så mange ændringer i befrugtningsmetoderne, at forskerne ønskede at undersøge forholdene for tvillingegravide på ny.


Flertallet af tvillingegravide føder mellem den 34. og den 36 uge. Mellem 18 og 25 procent af alle for tidligt fødte stammer fra tvillingegraviditeter. Da risikoen for for tidlig fødsel er højere ved tvillingegraviditeter end ved enkeltfødte, kunne den nærliggende tanke være, at der var en sammenhæng mellem for tidlig fødsel og samleje.

- Vi undersøgte 50 tvillingegravide, som udfyldte et spørgeskema om deres seksuelle aktiviteter under graviditeten, fortæller forskerne til augustnummeret af Twin Research and Human Genetics.

På fødselstidspunktet var kvindernes gennemsnitsalder 31 år plus minus 4,8 år. Alle rapporterede at have haft seksuel aktivitet under graviditeten. Da man sammenlignede hyppigheden af for tidligt fødte før den 37. graviditetsuge med frekvensen af samleje i henholdsvis den tidlige og i den sene graviditet, var der ingen statistisk forskel, skriver forskerne i tidsskriftet. Med andre ord var der ingen sammenhæng mellem seksuel aktivitet og for tidlig fødsel.

Kunstigt befrugtede holder sig tilbage
Men antallet af samlejer faldt hos alle, jo længere henne i graviditeten man var, og i modsætning til det første trimester faldt samlejefrekvensen hos størstedelen, 82 procent, i den sidste graviditetsmåned. Forskernes tal viser også, at de kvinder i undersøgelsen, som var blevet kunstigt befrugtede, havde signifikant færre samlejer i den tidlige graviditet end dem, der var blevet befrugtet spontant.
Kvinder, der var blevet gravide efter in-vitro-befrugtning, havde i starten af graviditeten samleje varierende fra to gange om ugen til en gang på fjorten dage.
Kun 26 procent af alle kvinderne svarede på, hvorfor deres frekvens gik ned, og d, der svarede, fortalte, at det skyldtes, at de var bange for at skade fosteret, føde for tidligt eller få veer, eller bare for at beskytte deres graviditet mest muligt. I den sene graviditet var der ikke den store forskel mellem de spontant undfangede tvillingegravide, og de kunstigt befrugtede.


Kvinderne blev også spurgt om samlejefrekvensen ændrede sig, hos hvem forandringerne indtraf (manden, kvinden eller begge), og hvor ofte samlejet fandt sted i forløbet. Ligeså blev de spurgt om forskellige tekniske detaljer, og om hvorvidt de havde diskuteret kønsliv under graviditet med deres gynækolog.

Kvinderne blev afslutningsvist spurgt, om de selv syntes, man skulle nedsætte frekvensen. Flertallet, 70 procent svarede, at det kun var nødvendigt, hvis graviditeten på en eller anden måde var kompliceret.

I undersøgelsen deltog kun kvinder, som ikke tidligere havde født flerlinger, og som ikke havde andre uregelmæssigheder i graviditeten, så som TTTS, tvilling-til-tvilling syndrom, cerclage eller moderkagesvigt.
I alt 180 tvillingegraviditeter blev registreret ved afdelingen over en periode på et år i 2006-2007, men ikke alle ønskede at deltage i undersøgelsen eller faldt uden for kriterierne.
Alle 50 kvinder fødte ved kejsersnit. I gennemsnit fødte de i uge 35 plus minus 17 dage.


Citat tilladt med kildeangivelse tvillingetips.dk

Ingen kommentarer: