torsdag den 2. september 2010

Anmeldelse: Bogen om tvillinger

Billede fra Bogen om tvillinger
ANMELDELSE af Janne Juncker:
Bogen om tvillinger 0-10 år er absolut en let tilgængelig bog, som omfatter ALT hvad man vil, kan eller skal stifte bekendtskab med i forbindelse med det at have tvillinger. Bogen henvender sig primært til tvillingeforældre, men kan med stor fordel også læses af bedsteforældre, pædagoger eller andre der har med tvillinger at gøre.

Forfatterens formål med bogen er, at enhver, der har med tvillinger at gøre med denne bog i hånden, kan læse saglige og ikke mindst forfatterens egne eller andre tvillingeforældres erfaringer i forbindelse med ALT hvad der vedrører tvillinger. Man kan læse bogen fra start til slut, men man kan også med lethed og stor gavn bruge bogen som opslagsbog.
Bogen er en fantastisk bog, hvor forfatteren Joan Tønder Grønning beretter om de mange fakta der findes omkring tvillinger – bogen rummer en god teoretisk del om tvillinger.
Bogen er derefter bygget kronologisk op – fra man opdager at man venter tvillinger, til de kommer til verden og helt op til skolealderen.
Bogen veksler mellem fakta omkring tvillinger og betydningen af, om de er enæggede eller tveæggede til de mere praktiske ting som amning, udstyr, økonomi, og det at være en familie med tvillinger.
Forfatteren belyser de typiske udfordringer man står i som mor eller, de problematikker man som forældre eller fagperson ofte kommer ud i i forbindelse med det at være beskæftiget med tvillinger – skal de på samme børnehavegruppe eller på hver sin ?, hvordan udvikles de bedst som selvstændige individer mm ?
Forfatteren formår at krydre det hele med egne eller andres erfaringer og har rigtig mange gode bud på, hvordan svære ting kan lykkedes. Forfatteren formår at beskrive fordele og ulemper i relation til nogle eventuelle tvillingeproblematikker på en konstruktiv måde, og formår at sætte læseren i centrum og opfordrer denne til selv at tage stilling.

Bogen berører også svære emner som for tidlig fødsel og senfølgerne her af eller sygdomme hos tvillinger. Heldigvis er der ikke mange, der har brug for at læse dette afsnit, men de der har, bliver præsenteret for et afsnit hvor forfatteren formår at beskrive følelsen, frustrationerne og ikke mindst dilemmaerne som man står i som forældre i disse svære perioder

Foruden ovenstående rummer bogen en del praktiske men vigtige og nyttige oplysninger i forbindelse med Det Danske tvillingeregister, Hospitalets tilbud til tvillingegravide og ikke mindst en alfabetisk oversigt over de fagudtryk, der benyttes i forbindelse med vandre og fødselsjournalen.

Bogen er skrevet i et let læseligt sprog og hyggeligt er det bestemt at der ind imellem teksterne er isat billeder af nogle af de mange skønne tvillinger vi har her i Danmark (smil)

Som tvillingemor og pædagog mener jeg helt sikkert, at ”Bogen om tvillinger 0-10 år” er et must for folk der enten venter eller har tvillinger. Jeg vil ligeledes anbefale bogen til pædagoger eller andre, der arbejder med tvillinger, idet at bogen indeholder rigtig mange afsnit som man som fagperson vil have meget stor gavn af at læse.

Janne Juncker
Mor til tvillinger (Kathrine og Mathilde på 8 år) og pædagog i Børnehuset Fridasholm i Odense
_
fakta:
Bogen om tvillinger 0-10 år
Forfatter: Joan Tønder Grønning
Sidetal: 268
Udgivet: 2010
Forlag: Forlaget TekstXpressen
ISBN-13: 978-87-90614-06-5
Pris ved udgivelse: 298 kr
Købes her.

Ingen kommentarer: