onsdag den 12. august 2015

Endelig tveæggede tvillinger i DRTV

http://www.tvguide.dk/programmer/DR2/2015-08-15/21:35/DR2_Tema:_Tvillinger/10847037DR2 tager emnet tvillinger op på lørdag den 15 august 2015. (Tidspunkter indsat sidst i indlægget.)
Temalørdagen falder i tre dele, og mest opmærksomhed bør den sidste del have:

Den er danskproduceret i modsætning til de to andre dele.
Den er ny, også i modsætning til de andre to dele, som er genudsendelser.
Og den indeholder for en gangs skyld et dybt relevant indslag om, hvordan tveæggede tvillinger i dette tilfælde dreng/pige kombinationen, kan eller skal vælge, om de skal starte i skolen samtidig, og om de skal gå sammen eller hver for sig.

Psykolog Lene Dam Pedersen, (der til daglig bl.a. sidder i Tvillinger.coms spørgepanel og svarer på spørgsmål fra tvillingeforældre), medvirker og følger en familie fra Nordjylland, hvis to børn Linus og Laura skal i skole.
Som I kan se af det foregående indlæg, efterlyste produktionsselskabet i begyndelsen enæggede tvillinger til programmet. Det er en stor glæde, at produktionsselskabet i stedet har valgt at vise et sæt tveæggede. Efter min overbevisning indeholder skolesøgende tveæggede lige så mange spændende dilemmaer, som enæggede, ja måske endda flere. Jeg ved ikke, hvad der har gjort udslaget, men takker produktionsselskabet for at være lyttende overfor det faktum, at også tveæggede er Rigtige Tvillinger!!!

Særpræget prioritering af vigtigt stof
Det kan imidlertid undre mig undre såre, at DR2 vælger at prioritere det nyproducerede og i mine øjne mere nuancerede til slut, og at de sender sidste afsnit så sent, at de fleste tvillingeforældre er gået i seng. Jeg håber, DR2 lægger netop den udsendelsesdel ud på nettet, så man kan se den efterfølgende på et mere passende tidspunkt.
Det kan efterhånden undre mindre, men er virkelig ærgerligt, at vi igen skal se på to fremmedproducerede udsendelser, som atter fokuserer på enæggede tvillinger:
   
Endnu engang spektakulære enæggede
Tvillinger gøres til spektakulære, synkrone særlinge i det ene stereotype udgave efter den anden, når der fokuseres på enæggede, og det gør der som regel altid i medierne! De tveæggede regnes ikke for "rigtige tvillinger", og kombinationen dreng/pige bliver lige frem kaldt "de usynlige tvillinger".
Men tvillinger er i virkeligheden lige så mangfoldige som alle andre mennesker, og proportionerne forsvinder fuldkommen i denne fascination af det identiske: Det er kun hver tredje tvillingepar, der er enæggede. Hovedparten af tvillinger er tveæggede og ligner ikke hinanden mere end søskende.

Usund fascination
Fascinationen af tvillinger er naturlig, og jeg deler den selv, men den er usund, når den fastholder tvillinger i rollerne. Jo længere man kun fokuserer på tvillingers lighed, jo sværere vil det være for dem at stå på egne ben og vide, at hver deres evner og personligheder er værdifulde. I værste fald kan det medføre, at tvillinger kun tror, de er noget, når de er sammen med den anden. At de kun er værd at være sammen med, hvis de er der begge to.

Tveæggede er lige så fantastiske
Jo mere tvillingerne – også de voksne - ligner hinanden, jo mere absurde bliver omgivelsernes forsøg på at finde forskelle. Tit medfører det, at tvillingerne tildeles parvise egenskaber, i stedet for at folk gjorde sig den anstrengelse at lære hver enkelts navn og særkende at kende. Den sjove-den triste, den kloge – den dumme, den smukke – den grimme, ja ligefrem den gode og den onde, den mørke side, den lyse side. Benævnelserne hænger ved livslangt, og forstærker sig selv. Og det mærkelige er, at tveæggede tvillinger af samme køn er de mest udsatte for disse parvise etiketter.
For tvillinger, der ikke kan døje medtvillingen er det også et stort problem – det er simpelthen ikke accepteret, at tvillinger ikke kan enes. Det er tabu at snakke om, og så meget desto mere smertefuldt må det være for tvillinger at være uenige, når alle omkring dem forventer det modsatte.
Der er også et hav af tvillinger, der hverken bor sammen, taler sammen eller tænker samtidigt. Det er bare ikke sjovt at høre om eller at se på TV.

Min opfordring til samtlige TVstationer, verden over, men lad os bare starte i Danmark, er, at der bliver produceret en , bare een, udsendelse, der handler om det forunderlige i tveæggede tvillinger, om hvordan forskning i tveæggede tvillinger har haft stor betydning, og om deres meget meget stærke bånd.
Og hvis der kan produceres to udsendelser, ville det være dejligt, at vi også hørte om alle de tabuer der er omkring tvillinger, alt det, der ikke lever op til den mytiske, det spændende, det som altid handler om, hvorvidt den ene kan mærke, at den anden kommer til skade, og om hvor meget eller hvor lidt de forveksles med deres dobbeltgænger.
Der er ingen grund til, at tveæggede tvillinger, som er flest, negligeres, bare fordi det giver flere seere at vise de enæggede. og det ville være befriende at høre om andet end telepatiske tilfældigheder og tvillinger, der dukker op i det samme tøj til en fest uden at have aftalt det.

Temalørdag på DR2 om tvillinger 15. august 2015:
DR2 Tema: tvillingesøstrene kl. 20-21
DR2 Tema: enæggede tvillinger kl. 21-21.35

DR2 Tema: tvillinger kl 21.35-22.30

Ingen kommentarer: