mandag den 19. marts 2012

Tvillinger er knap så kriminelle som singlebørn

Endnu en fordel ved at være tvilling:
Risikoen for at blive dømt for en kriminel handling er 18 % lavere hos en tvilling, end blandt resten af befolkningen. Især vold er noget, tvillinger sjældent bliver dømt for - de har 21 % lavere risiko for at få en voldsdom.
Det viser en undersøgelse gennemført af Senter for forskning på ulikhet i helse ved Karolinska Institutet i Sverige. Resultatet er baseret på undersøgelser blandt alle tvillingepar, som er født i Sverige mellem 1973 og 1981 - i alt 13.400 tvillinger, som er vokset op sammen.
Det fortæller Tv2-nyhederne.
Tvillinger har mere empati
TV2 nyhderne har spurgt Det Danske Tvillingregister ved Syddansk Universitet, om der er en årsag til denne forskel på tvillinger og singlefødte.Registeret mener man, at de svenske tvillingers lavere kriminalitetsrate kan skyldes en høj grad af empati blandt tvillinger.
Dette ser man ogå tendens til i andre sammenhæng:
"Jeg tror, at det er et socialt fænomen,"siger Jacob Hjelmborg, lektor ved Det Danske Tvillingregister, til tv2.dk. "Tvillingerne har altid haft hinanden. Der er en tendens til, at de har en bedre social forståelse, fordi de har levet så tæt sammen. Andre undersøgelser viser, at tvillinger har en lavere skilsmisserate og sjældnere begår selvmord - noget tyder på, at de er lidt mere velfungerende socialt,"

Læs også det forrige blogindlæg for en anden tvillingeundersøgelse, som samme Center er kommet med.

onsdag den 14. marts 2012

Tvillinger klarer sig bedre i skolen!

At være en tvilling kan have positive effekter på skoleresultater!
En ny undersøgelse foretaget af forskere ved universitetet i Uppsala viser, at selv om tvillinger ikke er mere intelligente end andre børn, har de lidt bedre karakterer, når de går ud niende klasse, og får oftere en universitetsuddannelse end singlefødte.

Det viser en svensk undersøgelse, offentliggjort online i tidsskriftet Acta Paediatrica. Denne undersøgelse er foretaget blandt andet fordi tvillingefødsler er blevet almindelige i de seneste årtier.

- De fleste undersøgelser af tvillinger er fokuseret på problemer. Derfor er det rart at kunne vise, at der faktisk ser ud til at være flere fordele ved at være tvilling, siger professor Anders Hjern , Karolinska Institutet.

Sammen med forskere fra Uppsala Universitet har han gennemgået data fra skolernes resultater, universitetsstudier, intelligens og professionel karriere, af flere end 850.000 mennesker født i 1970- til begyndelsen af ​​1980'erne, heraf  13.000 tvillinger, som voksede op sammen.
Vurderingen viser, at tvillinger har fået lidt bedre afsluttende karakterer fra niende klasse og oftere fået en universitetsuddannelse i forhold til både andre børn og søskende, bortset fra deres tvillingebror eller tvillingesøster.

Alligevel klarede tvillingedrenge i gennemsnit sig lidt dårligere på intelligenstest end andre drenge ved indkaldelsen til militærtjeneste som 18-19 årige.

- At tvillinger klarer sig bedre i skolen viser, at selve tvillingerelationen  giver en fordel i skolen, som andre børn mangler. Det er måske ikke overraskende, at der er en fordel at have adgang til en søskende, der står over for de samme opgaver i skolen som en selv, en, som man kan lave lektier med, og sammen løse vanskelige opgaver, siger Anders Hjern.

Som yderligere underbyggelse af denne konklusion mener han , at tvillinger af samme køn klarede studier allerbedst, sandsynligvis fordi de havde en tættere har kontakt med hinanden end tvillinger af forskelligt køn. Undersøgelsen viser desuden, at der ikke er nogen forskel mellem tvillinger og andre mennesker med hensyn til indkomst og chancer for job i voksenalderen.

Især værd at bemærke er, at han heller ikke mener,  der er nogen forskel mellem tvillinger og andre i forhold til at få invaliditetsydelser eller førtidspension i 30-års alderen.

- Vi ved, at to graviditeter er forbundet med øget risiko for tidlig fødsel og at tvillinger kan vokse dårligere i livmoderen, faktorer, der øger risikoen for for eksempel sådan cerebral parese (spastisk lammelse). Sandsynligvis forklares denne overraskende opdagelse med, at tvillingerne har en mindre risiko for at få andre former for handicap i deres unge voksenliv, især psykiske sygdomme, siger Anders Hjern

Kilde: www.UNT.se  

tirsdag den 6. marts 2012

Efterlysning: enæggede mænd ca 50 år til kortfilm

Filminstruktøren Joachim Nielsen fra www.idefilm.dk efterlyser to mænd til novellefilm,:
Han skriver:

"Til tvillinger.com
Kender I to voksne tvillinger, mænd på ca. 50 år, der vil medvirke i en
lille kunstfilm om politiske ismer?

De sidder i et rum, helt ens og skal så dele fire brød mellem sig, alt efter
om det er liberalisme, konservatisme, socialisme etc.?

Der er optagelser i Humlebæk, det varer et par timer og der er god vin som
tak.

Mvh
Joachim Nielsen
Instruktør

Svar direkte til Joachim på email jn@idefilm.dk